Dag 3 maandag 24 maart
Na een heerlijk diner gisteravond hebben we nog een uitgebreid gesprek gehad met de "Father" van de Grieks orthodoxe kerk. Hij is de grondlegger van het huidige Madaba. 20 jaar geleden is hij als kerkvader naar de kerk in Madaba gekomen. Naast de kerk bestond het stadje uit twee huizen.
Nu is het een stad met 3000 inwoners en diverse scholen, waar hij de leiding aan geeft. Op de scholen wordt zowel moslim- alsook christelijk onderwijs gegeven, zowel in het Engels alsook in het Arabisch. Op deze wijze worden de leerlingen klaargestoomd voor hun vervolgopleiding op de universiteit.
Om een en ander te kunnen bekostigen startte hij ook het Pelgrims Guesthouse, waar de vele toeristen een steentje bijdragen aan zijn idealen. Ook een schrijver uit Denemarken vindt hier zijn rust om een roman te schrijven. Er heerst een gezellige huiselijke sfeer en vanuit Madaba zijn de meeste attracties in één dag te bezoeken.
Via zijn organisatie kunnen groepsreizen met standplaats Madaba voor een zeer aantrekkelijke prijs worden georganiseerd, eventueel te combineren met Israël.
Rond 08.15 uur vertrokken we vandaag op weg naar het oosterlijk deel van Jordanië om een bezoek te brengen aan de kastelen, die hier langs de van oorsprong kamelen route richting Saoedi Arabië staan. Het was een heerlijke temperatuur en niets te warm om buiten te vertoeven. Aanvankelijk liep de route tussen Madaba en Amman door een agrarisch gebied, waar veel groenten onder grote witte plastic boogtenten worden gekweekt. Ook zagen we onderweg veel kuddes schapen en dromedarissen (kamelen komen niet voor in Jordanië).
Na een uurtje rijden stopten we bij een "keetje" langs de autoweg voor een kopje straffe Arabische koffie. De jongemannen spraken geen woord Engels, maar gelukkig hadden we Osama, als tolk bij de hand.
In de woestijn staan langs de weg diverse bedrijven, veel kazernes en politieposten.
Na anderhalf uur arriveerden we bij het eerste kasteel op onze route.
Quasr Al Kharaneh bevindt zich op ongeveer 45 kilometer ten zuidoosten van Amman en werd gebouwd in 711 na Chr. als verdediging, maar er wordt verteld dat dit kasteel eens een rustplaats was voor kamelenkaravanen op weg van Arabië naar Syrië en het Noorden. Er zijn in dit kasteel 61 kamers verspreid over twee verdiepingen en er zijn zeer mooie architectonische details onder de vorm van
zuilen, bogen, friezen en rozetten aanwezig.
We konden via trappen de meeste ruimten bereiken en uitgebreid fotograferen. Daarna dronken we in de grote Bedoeïen tent buiten het kasteel koffie, die ons door Arabische mannen werd aangeboden. Corrie kocht nog enkele armbandjes en vervolgens gingen we op weg naar ons tweede kasteel, een oud badhuis een half uurtje rijden verderop.
Quasr Amra is het mooiste en tevens het best bewaarde woestijnkasteel. Dit kasteel werd speciaal gebouwd voor plezier en sport door Kalif Walid in 705-715 na Chr. Het staat bekend om zijn bijzonder prachtige fresco’s op de plafonds en muren die gaan over de jacht en bovendien is er op de binnenkant van één van de koepels een accurate representatie weergegeven van de Zodiac (dierenriem).
De fresco's, vallen nu onder toezicht van UNESCO, en zijn waar mogelijk uitstekend gerestaureerd. De feesttaferelen met beeltenissen van koningen uit zeven culturen, vrouwen, dansers en zangers waren een lust voor het oog. Een kleine Arabier leidde ons op voortreffelijke wijze rond. Hij kon nog zonder bukken door de deuren lopen terwijl wij moesten bukken. Als grapje vroeg hij ons: "Waarom zijn de Nederlanders groter dan de Arabieren?" Welnu was zijn antwoord: "Jullie land ligt zo laag, dan kun je bij een eventuele watersnood je hoofd boven water houden!"
Ook de huidige koning, zijn vader, grootvader, familie en vrienden gebruikten dit kasteel als restroom.
Daarna reden we verder richting Azraq, 55 km van de grens met Saoedi Arabië en 235 km van de grens met Irak. Deze oasestad midden in de woestijn is het handelskruispunt voor alle vervoer naar de buurlanden. Kamelen hebben hier plaatsgemaakt voor vrachtwagens en de oase is nu een moderne doorreisplaats.
In Azraq bezochten we het grote kasteel Quasr Al Azraq. Deze plek is sinds de prehistorie bewoond geweest en het huidige kasteel stamt uit de 13e eeuw. Er zijn ook resten gevonden van Romeinse oorsprong. Het gebouw is opgetrokken in zwarte basaltsteen en geheel ommuurd. Tegen de binnenzijde van de muren zijn
paardenstallen gebouwd en een kleine moskee met mihrab (een gebedsnis in de moskee die de gebedsrichting aangeeft) bevindt zich meer centraal. Boven het poortgebouw zou trouwens de kamer zijn waar T.E. Lawrence (of Arabia) in 1917 de winter doorbracht. Opvallend in dit woestijnkasteel is de massief basalten deur die het complex afsluit. Deze zware deur weegt 3 ton en bestaat uit één stuk basalt
steen. Een knap staaltje handwerk van de Romeinen. Ook hier hadden we een uitstekende plaatselijke gids.
Daarna lunchten we langs de hoofdweg in Azraq Palac Ret. Buiten zaten we heerlijk koel op het terras in de schaduw te genieten van een overheerlijk Jordaans buffet met o.a. Mansaf (balletjes van schapenvlees in een sausje).
De lodge waar we vanavond slapen is een voormalig Brits militair ziekenhuis uit 1940 aan de buitenrand van de stad heeft het wat weg van een bunker, maar binnen is het knus met koloniale uitstraling. Weg van het drukke centrum is dit een heerlijk plekje om in alle rust te genieten. De lodge was voor onze chauffeur moeilijk te vinden.
Eenmaal op onze grote kamer werden we verrast. Alles is modern en strak ingericht.
Het straalt een authentieke sfeer uit gestoken in een modern jasje. Er zijn 17 kamers met uitzicht op de lokale omgeving, waar de huizen zijn opgetrokken in zand en modder kleur. De keuken en het restaurant worden gerund door een lokale Chechen (Tsjetsjeense) familie, die de gasten trakteren op gerechten uit hun traditionele keuken.
We laten ons verrassen!