Dag 15 zaterdag 5 april
Vanochtend om 08.15 uur reden we vanaf de Dode Zee via Amman naar Jerash. Het noorden van Jordanië is duidelijk moderner dan het zuiden. Langs de autoweg dronken we nog een kopje Turkse koffie. We arriveerden om 10.00 uur in Jerash en hebben tot 12.30 uur door de prachtige oude Romeinse stad gewandeld.
Jerash (in de Oudheid beter bekend als Gerasa) wordt beschouwd als één van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten en is één van de grootste en best bewaarde plaatsen van de Romeinse architectuur in de wereld buiten Italië. De stad was eveneens één van de Decapolissteden. De wandeling door Jerash begint bij de “triomfboog van Hadrianus”. Verderop ligt de hippodroom nog buiten de stadsmuren. Het ovaalvormige forum bevindt zich binnen en dichtbij de zuidelijke stadsmuren en loopt uit op de Cardo Maximus. Meer westelijk ligt de Zeustempel en het zuidelijk Romeinse theater.
In het noorden van de site zijn er resten van verschillende Byzantijnse kerken met nog deels intacte vloermozaïeken. Een absolute aanrader is het bezoek aan de Artemistempel en de Dionysostempel, die later later werd verbouwd tot een kathedraal. Ook de zuilengangen zijn zeer de moeite waard.
Vanuit Jerash reden we richting Amman. We lunchten in Jerash op 5 minuten rijden van de oude stad in "The Green Valley restaurant", waar verrukkelijke traditionele Jordaanse maaltijden werden gereserveerd. Daarna reden we verder naar Amman, waar we achtereenvolgens de Blauwe Moskee, het Romeins theater en de Citadel bezochten.
Amman (in de Oudheid Philadelphia) was de hoofdstad van Jordanië en telt momenteel ca. 3,5 miljoen inwoners. De stad, die gebouwd is op 8 heuvels, is slechts tientallen kilometers verwijderd van de Westelijke Jordaanoever en de Dode Zee. Amman is het politieke, commerciële en culturele centrum van het land.
In Amman bezochten we:
1. De King Abdullah Moskee met zijn reusachtige blauwe koepel is gebouwd tussen 1982 en 1989 en bevindt zich in de wijk Abdali. Het biedt plaats aan 3000 gelovigen. De moskee werd gebouwd als gedenkteken voor Koning Hussein’s grootvader. Binnenin bevindt zich het Islamitisch museum met een collectie aardewerk en een fotocollectie van Koning Abdullah I.
Corrie moest voor het bezoek gekleed gaan in een zwarte habijt.
2. Het Romeinse theater is gebouwd in de 2e eeuw na Chr. Het biedt plaats aan 500 toeschouwers op 44 rijen zitplaatsen en is daarmee het grootste antieke theater van Jordanië. Het ligt direct aan het oude Forum en is tegen de heuvel aan gebouwd.
3. Boven op de er tegenover gelegen heuvel met uitzicht op het Romeinse Theater ligt de Citadel van Amman. Op de Citadel zijn de resten terug te vinden van de tempel van Hercules waarvan de tempelportiek omlijst wordt door zes 23 meter hoge kolommen. Ook de Byzantijnse basiliek gebouwd in de vijfde tot zesde eeuw was de moeite waard. Maar het absolute pronkstuk op de Citadel is de prachtige koepel die toebehoorde aan de residentie van de Omajjadische Gouverneur en gebruikt werd voor recepties.
Daarna reden we via onze agent van Jordan Experience in Amman naar Madaba, waar we om 19.00 uur arriveerden. Mevrouw Hint ontving ons bij 't Pilgrim's House met open armen. We kregen onze vertrouwde kamer 501 en bij het diner de fles wijn, die we nog te goed hadden. In het religieuze winkeltje van de kerk kreeg Corrie daarna nog enige aandenken.
Morgen vroeg op want om 05.30 uur moeten we op het vliegveld zijn (een uurtje rijden van Madaba) en om 07.35 uur vertrekken we richting Nederland. Om 11.35 uur komen we op Schiphol aan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten