LOGO

LOGO

donderdag 27 maart 2014

Dag 6   Donderdag 27 maart

Na een voortreffelijke nachtrust in de stilte tussen de immense bergruggen om ons heen stonden we om 07.00 uur op om ons voor te bereiden op onze eerste krachtsinspanning tijdens onze tour. We pakten op aanraden van Ali, onze nieuwe Bedouin gids, geboren en getogen in Petra, onze rugzakken zorgvuldig in. We moesten het tot een minimum beperken. Onze overige bagage ging naar een depot en zien we pas over twee dagen in Petra terug.
Het was even goed nadenken wat wel en wat niet. Bovendien moest er per man 2.5 liter water mee. Helaas hebben we de foto oplader voor onze IPAD vergeten. Dus het is even wachten tot in Petra om ze te zien.
Het ontbijt was voortreffelijk en met name het zelfgemaakte hibiscussap een soort bessensap smaakte voortreffelijk.
We hebben genoten van dit prachtige Guesthouse, ruim opgezet, prima kamers, enorm gastvrij en schitterend gelegen met uitzicht op het dal. Dana zelf dateert uit het stenen tijdperk en het is zeer de moeite waard dat vele huizen, deels als ruïne nog bestaan. Helaas wonen er maar weinig mensen omdat men naar het rijkere noorden is getrokken. Momenteel probeert men hier met name weer banen te creëren in het toerisme etc. Om de dorpjes weer in oude glorie te herstellen. Dana heeft ook twee hotels, alles uiterst eenvoudig maar met uiterst vriendelijk personeel. Vanuit Dana zijn er ook in de omgeving diverse korte trails met of zonder gids te maken.
Samen met onze gids Ali vertrokken we om 09.15 uur vanaf Dana Guesthouse daarna richting Feynan (Arabisch voor zwart haar) Eco Lodge. De Dana trail van ca. 14 km was begonnen.
Bij het begin van de trail stopten we en kregen we van Ali, die een grote rugzak bij zich had met proviand voor onderweg, de eerste uitleg over zijn land, de cultuur, het huidige leven in Jordanië en in de directe omgeving.
Hij was zeer goed opgeleid (16 jaar officier bij de commando's van het Jordaanse leger) en vertelde onderweg honderd uit.
Bij onze eerste stop kregen we een blikje jus d'orange, een appel en een komkommer.
Bij de volgende stop haalde hij een theepot te voorschijn en op een vuurtje maakte hij voor ons een heerlijke kop Arabische thee.
Tijdens daarop volgende lunch wederom thee en heerlijk Turks brood met tomaten, komkommer, tonijn, Cheddar kaas, humus etc.
Tijdens de lunch hadden we een diepgaand gesprek over de Islam. Hij is zeer recht door zee en hecht aan de bestaande tradities. Jordanië ondergaat sinds de tachtiger jaren een enorme verandering. De eeuwenoude tradities vervagen. Koning Abdul en zijn vrouw Rani zijn ook moderne mensen, die veel van de wereld zien.
Het land is volgens hem volledig veilig, maar helaas verandert er door de dreigingen vanuit de naburige landen veel. Sinds 2006 zijn er trails uitgezet in het Dana Nature Reserve en Ali was één van de eerste gidsen. Het betreurt het ten zeerste dat er momenteel zo weinig toeristen zijn.
De Wadi Dan Trail is een absolute topper, qua moeilijkheidsgraad is het goed te doen. Het pad loopt grotendeels naar beneden en heeft een totaal verval van ca. 1000 m. Alleen als je naar beneden over de losse stenen loopt moet je goed oppassen. Hier en daar is het erg steil en moet je extra opletten waar je je voeten zet.
De omgeving is alsof je door een Canyon loopt met een overwegend droge rivier. Hier en daar staan er veel planten en bloemen. Ook stonden er veel oleander struiken, die in april vol in bloei staan. Dit geldt ook voor de Black Iris, de nationale bloem van Jordanië. In september/oktober moet dit dal helemaal wit kleuren van de Ajuin plant (een soort ui op steel). De rotsen bestaan overwegend uit zandsteen en basaltsteen. Onderweg vonden we ook steentjes met koper. Vroeger werd in deze omgeving veel koper gewonnen.
Om 16.00 uur arriveerden we bij de Feynan Eco Lodge en werden we welkom geheten met een kopje kruiden thee (12 verschillende soorten). Een remedie om de volgende dag weer fris aan de start te verschijnen.
Alles wordt hier ecologisch gemanaged, geen lampen alleen kaarslicht, geen vlees, uitsluitend vegetarisch, geen cola, alleen zuivere vruchtendranken etc.
De kamer met balcon is fantastisch ingericht en van alle gemakken voorzien (overal kaarslicht, alleen een lampje op het toilet).
De maaltijd, buiten op het terras smaakte voortreffelijk. Hij wordt op traditionele Bedoeïen wijze klaargemaakt. We konden uit wel 10 salades van groenten etc kiezen. Als toetje kregen een vanille puddinkje met kaneel.
Bij terugkeer op onze kamer genoten we van een gezellige sfeer bij kaarslicht. Om 19.30 uur kregen we uitleg wat er hier allemaal te doen was in de omgeving en werd de indeling voor de volgende dag gemaakt.
Daarna toog iedereen naar het dakterras om liggend te genieten van de sterrenhemel. Met laserstralen werden de belangrijkste sterren en sterrenstelsels aangeduid. Ook het hierbij aangeboden glaasje thee smaakte voortreffelijk.
We gaan nu sluiten, de klok gaat een uur vooruit vannacht (Islam weekend), jullie kunnen nog twee dagen genieten van de wintertijd.
We begrijpen dat een reactie niet mogelijk is via het blog. Mocht je er toch behoefte aan hebben dan kan het ook via carel.hubert@casema.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten